tisdag 26 juni 2012

Väldigt viktiga rocklåtar: The Jimi Hendrix Experience - Purple Haze


En av själva ryggradsföreteelserna i rocken är riffet. Det där stora och dyrkade riffet är fundamentet och grundbulten i all rock. Man skulle kunna gå så långt som att säga: Utan riff ingen rock. Därmed inte sagt att allt det andra är oviktigt. Det krävs en hel orkester för att spela rock. Men just gitarriffet är något speciellt. I det finns själva essensen, själva själen i vad som är just rockmusik.

Det år som riffet upphöjdes till konstform var 1967 och mannen som gjorde det hette Jimi Hendrix. På skivan Are you experienced lyfte han gitarrspelandet och riffandet till höjder som tidigare inte ens hade funnits i fantasin. Det finns naturligtvis en mängd andra begåvade gitarrister i musikhistorien. Men någonstans började det med Hendrix och hans fantastiska stratocaster.



Det vi ska lyssna på nu är ett av de viktigaste riffen någonsin. Det är elgitarrens magiska transformation från sex strängar på en bräda till en himmelskt multiljudmaskin som kunde vara ett helt universum. Jimi Hendrix kompad av Noel Redding på bas och Mitch Mitchell på trummor: Här är The Jimi Hendrix Experience med Purple Haze.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar